6. februar 2011

Reisetips: Egypt



Sharm el - sheikh

April 2006 reiste jeg og min mann på bryllupsreise til Egypt. Vi bestilte uspesifisert restplass noen uker før vi giftet oss. (bryllupet var 8. april 2006) Det eneste vi visste var at vi skulle til Sharm El sheik, og hvor og når flyet gikk. Vi betalte litt ekstra for frokost på hotellet, og endte opp på ca 4500 kroner for 2 personer i 1 uke. Vi bestilte turen hos Pyramidene Reiser, som ser ut til å ha skiftet navn til AmiSol.

Hotellet:
Hotellet vi bodde på var nesten helt nytt og ganske fint. Reiseselskapet hadde aldri brukt dette hotellet før, og kom ikke til å gjøre det igjen på grunn av ting vi og de andre gjestene opplevde.

Da vi kom virket ikke doen på hotellrommet, dette ble heldigvis fikset fort. Vannet i dusjen var ganske brunt, men jeg har forstått at dette er et problem flere hoteller sliter med på grunn av all sanden.
De holdt også på å bygge et nytt hotell rett bak vårt hotell så litt bråkete ble det innimellom! Noen av kveldene luktet det også veldig kloakk, men heldigvis ikke inne på hotellrommet.
Rommet vårt måtte også sprayes for mygg en kveld, men etter dette hadde vi ingen problemer med insekter!
Da resepsjonisten fikk nyss i at vi var der på bryllupsreise stod det en stor fruktkurv på rommet vårt en kveld vi kom hjem! De fleste som jobbet på hotellet var veldig hjelpsomme og hyggelig, men det var en av romhjelpene vi ikke så noe til etter at han prøvde å kysse en gjest!
Vi betalte 300 kr per person for frokost til reiseselskapet på forhånd, dette var noe vi angret på. Hotellfrokosten var nok det vi var mest skuffet over! Det vi kunne få å spise var: lyse myke rundstykker, omelett/speilegg, syltetøy, skinkepålegg som ikke var godt, det samme med ost, vi fikk ett glass juice og melken va varm alle dagene utenom en, så da hjalp det ikke med frokostblanding heller.
Da vi fikk høre av noen andre som reiste med pyramidene at de hadde kjøpt frokost direkte av hotellet til halvparten av prisen vi måtte ut med ble vi enda mer irritert! I tillegg fikk vi ikke lov til å ta med oss mat inn på hotellet, men vi greide å snike med oss litt i en veske.


Turen vår:

Hotellet vårt lå et lite stykke fra bysentrum og strendene. På kvelden dagen vi kom tok vi en taxi inn til byen, Naama Bay.
Det vi ikke visste da var at de blå og hvite taxiene er de trygge taxiene, så vi satt oss rett og slett inn i en pirattaxi. Det første den gjorde var å krasje med en annen bil, heldigvis var ikke sammenstøtet kraftig. Det samlet seg en del folk rundt bilene og vi satt inni bilen og følte oss litt beglodd. Det at fløyten på taxien hadde hengt seg opp hjalp ikke. Taxisjåføren begynte selvfølgelig å krangle med den andre sjåføren om hvem sin feil det var, men han hadde hatt tid til å ringe noen, for før politiet kom frem var vi geleidet over i en ny taxi og kjørt vekk!
Skikkelig action på vår første dag!
Hvis du skal ta taxi fra Naama bay kan jeg anbefale deg å ikke sette deg inn i den første taxien du ser. Det er nemlig billigere å ta taxiene som står litt lenger ned i gaten. Det er også billigere å avtale pris direkte med taxisjåføren, de som står langs gaten og spør om du vil ha taxi er ofte mellommenn som tar ekstra betalt!





Den første kvelden var også den eneste kvelden vi brukte genser. For fra dag 2 kom det en hetebølge som ble værende helt til vi dro. Resten av turen hadde vi mellom 35 - 40 grader i skyggen. Vannet hadde vel en temperatur på rundt 20 grader, men det føltes mye kaldere på grunn av varmen på land!
Den første kvelden spiste vi en helt fantastisk middag! Shish kebab, altså grillet kjøtt. Kjøttet var kjempe mørt og smakte helt fantastisk!

Det gikk minibuss fra hotellet til stranden to ganger på morgenen og tilbake på ettermiddagen. Det var ikke alltid vi rakk den, men taxi i Egypt er billig bare du vet hvordan du pruter og avtaler pris på forhånd.
Hvis du drar til Egypt du prøve snorkling eller dykking. Jeg har aldri sett vakrere korallrev og fisker enn i Egypt. Vannet er veldig klart, og overalt hvor du ser oppdager du noe nytt, vakkert og spennende!
På vei ned til stranden, litt trim hver dag!
Stranden vi var på lå rett ved noen veldig fine korallrev.
Utsikt fra stranden

Vi dro også på båttur for å se enda mer, og det anbefales på det sterkeste! Vi fikk servert lunsj, og kunne låne snorkleutstyr. Gudien som var med var svensk, og veldig hyggelig. Han lærte oss forskjellige tegn vi skulle bruke under vann, og fortalte om de mest vanlige og noen spesielle fisker vi kunne se. 
Det ble tid til litt soling også!

Bare se hvor klart vannet er!

Vi dro også på tur i ørkenen der vi red på dromedarer til en beduinleir og fikk smake på kamelmiddag. Vi fikk også med oss solnedgang i ørkenen, en fantastisk opplevelse! 







Kamel!

Legg merke til beduinleiren til nederst til høyre


Det gikk mest i strandliv eller hotellbassenger på dagen og Naama bay på kvelden. I Naama Bay er det nok av restauranter og barer å velge mellom. Det er til og med en McDonalds der og Hard Rock Café. Det er selvfølgelig masse butikker også, men her må du ikke være redd for å prute, hvis selgeren er litt sur når du går har du gjort en god deal!



Selgerne er også de som gjør at vi ikke kommer til å dra til Egypt igjen med det første. Alle restauranter, barer og butikker har minst en mann som står ute på gaten og maser om å få deg inn. Det beste for å unngå disse er å ikke få øyekontakt, eller så kan du begynne å snakke tysk, det funket kjempebra for Øystein, de skjønte jo ikke bæret!
En kveld tok vi en liten tur inn til gamlebyen, men her var selgerne enda mer innpåslitne. Til slutt ble jeg litt irritert og da en selgerne ropte etter meg : "You no pretty when you not smile" da var det nok for min del! En selger vi ble fast kunde hos greide til og med å få på meg magedanserkostyme, men han ble litt vel nærgående da han skulle brette opp shortsen min! Egyptere er også sleipe, så vær forsiktig så du ikke blir lurt eller prakket på noe du egentlig ikke vil ha!
Dette er heldigvis det eneste minuset med Egypt, maten, været, naturen og prisnivået er ingenting å klage  over!

Kairo:

Via reiseselskapet ble vi med på en dagstur(24t) til Kairo. Vi ble hentet i 1 tiden på natten og kjøreturen til Kairo tok ca  7 timer. Doen på bussen var i ustand, og aircondition stod på hele natten, vi ble ganske kalde og dotrengte etterhvert!
Fremme i Kairo dro vi rett til Pyramidene. Vi fikk først en liten omvisning rundt pyramidene. Vi valgte også å bli med inn i den ene pyramiden, men det kunne vi like godt vært foruten. De første 100 meterne er det veldig lavt under taket så man må gå krumbøyd, i tillegg lukter det veldig stramt der inne. På forhånd ble vi advart mot at mange besvimer, og jeg var ikke så langt unna å besvime selv. Varmen og lukten gjorde sitt. Inne i pyramiden var det egentlig ingenting å se, alt var tatt ut og satt i Nasjonal Museet. Vi fikk også en omvisning i Sfinxen som ligger like nedenfor pyramidene.



 Vi spiste en rask lunsj og fikk kjøpt litt drikke, dette var veldig nødvendig da dette var den varmeste dagen på hele turen med rundt 45 grader i skyggen.
Inne i Kairo sentrum
Vi fikk omvisning på nasjonalmuseet, noe som faktisk var ganske interessant. Dette er et ganske stort museum, så det var greit å ha en guide som viste oss de viktigste og mest interessante tingene.

Vi fikk noen timer for oss selv til å handle, før det var felles middag på et hotell. Deretter bar turen innom en gullsmed, og en papyrus butikk der vi fikk se hvordan papyrus blir laget og kjøpte med oss hjem ekte papyrus med bilder av farao på.

Ekte papyrus og guiden vår i bakgrunnen
Det siste stoppet på turen var en teppefabrikk der vi fikk se hvordan håndlagde tepper blir til. Dette var en fabrikk som tok inn unge jenter som fikk husvær, mat og ble lært opp i teppelaging. Vi fikk se mange fantastiske silketepper, og selvfølgelig mulighet til å kjøpe tepper som kunne sendes hjem til oss. De største silketeppene kostet fra 100 000 - rundt 1 000 000 kroner!

På teppefabrikken

Det som kanskje gjorde mest inntrykk i Kairo var synet av de dødes by. Dette er store områder som egentlig er fine gravplasser der folk nå har flyttet inn fordi det ikke er nok steder å bo i Kairo. Kairo er ikke en fin by i seg selv, fattigheten og nøden var synlig over alt. En enorm kontrast til turistbyene rundt om i landet, som Sharm el-Sheikh, Hurgada og El Gouna.
Turen i seg selv var ikke godt nok organisert. Det var ikke lagt opp nok tid til å spise eller handle drikke, så vi var helt utkjørt da vi satt oss på bussen igjen. Vi fikk sett og opplevd utrolig masse, men det ble vel mange inntrykk å fordøye på så kort tid!



Vi betalte ca 1000 kroner for turen til Kario, båtturen og turen i ørkenen.
Dagen etter at vi kom frem dro vi på en samling arrangert av Pyramidene reiser.
Der fikk vi generell informasjon om plassen vi var på, at vi kun måtte bruke de blå og hvite taxiene (litt for sent for vår del), og alle turene vi kunne være med på. De fleste av turene var bra organisert og gruppen vi var med var ikke for stor. Guiden som var med oss på alle tre turene snakket godt svensk og var veldig flink!

Alt i alt hadde vi en veldig bra tur. Vi koste oss, fikk masse sol på kroppen og opplevde utrolig mye. I ettertid så vi at vi hadde hatt et litt vel stramt program, 3 turer på 7 dager var i overkant mye, spesielt da vi var på bryllupsreise og var ganske slitne i utgangspunktet. Så et tips til dere som skal på bryllupsreise, ikke legg for mye penger i turen. Dra til en plass der det er billig å leve og der dere kan slappe av da det er det dere kommer til å gjøre mesteparten av turen!






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar