3. februar 2011

Økonomitips!

Jeg er ikke en ekspert på økonomi, men noen ting har jeg da lært i løpet av de siste årene. Så jeg tenke jeg skulle dele mine tips med dere! For å gjøre det mest mulig oversiktlig har jeg delt inn i emner!

Budsjett


Alle bør ha et budsjett. Et budsjett bør inneholde:
- hvor mye lønn får du i løpet av en vanlig måned. Er du student kan det være lurt å spare noe stipend/lån til sommermånedene da man ikke får noe støtte fra lånekassen. Har du nettop begynt å jobbe og ikke opparbeidet deg feriepenger så du må ta ferie uten lønn må dette tas med.
- Regninger.
- mat
- bensin/buss
- diverse annet som klær, gaver, osv
- sparing, skal dere på tur, lyst på ny tv...

Hvis du ikke har peiling på hvor mye du bruker på forskjellige ting i løpet av en måned, eller for å sjekke at beregningene dine er riktige vil jeg anbefale deg å skrive ned alt du bruker i løpet av noen måneder, gjerne et helt år. Ta ut kontoutskrift og spar på kvitteringer hvis du betaler med kontanter.
Del alt opp grupper slik du har det på budsjettet, som regninger, mat, diverse o.l. Dette er noe alle bør gjøre fra tid til annen, jeg gjør det fast hver måned og er blitt mye mer bevisst på hva jeg bruker pengene på!

Hvis du er av den typen som bruker penger til kontoen er tom, og ikke har penger til noen ting den siste uken før lønning har jeg et tips til deg:
- ta ut så mye penger du trenger til f.eks mat og bensin i løpet av en måned. Putt pengene i konvolutter og merk de med det pengene skal brukes til. Slik vet du at om du bruker alt som er på konto har du likevel penger til mat og bensin.

Regningskonto


Jeg vil anbefale alle å opprette en egen regningskonto. Skriv ned alle regninger som skal betales i løpet av året. F.eks husleie/lån, billån, studielån, årsavgift, autopass, forsikring, barnehage, trening, strøm, lisens, mobil osv. Summer alt som skal betales i løpet av ett år og legg til litt ekstra så du har et slingringsmonn. Del summen på 12 måneder og legg inn fast trekk i nettbanken  hver måned rett etter lønning. Da er du sikker på at du har nok penger til alle regningene som kommer. De fleste store regningene kommer i begynnelsen av året, så det kan være lurt å la året gå fra f.eks november -november.

Sparekonto/BSU


Penger som står på en brukskonto der det er et visakort på blir lett brukt opp! Et godt tips er å opprette en egen sparekonto eller såkalt høyrentekonto for å sette av penger til sparing. Om du sparer til ferie, ny bil eller hva det skulle være er det gøy å se at summen vokser og vokser. Mange banker tilbyr også småsparing, at det f.eks trekkes 5kr hver gang du bruker bankkortet.
I perioder har jeg vært dårlig til å spare, men nå har jeg funnet en løsning som funker for meg. Jeg har satt opp en egen sparepost i budsjettet, og jeg har noe konkret å spare til, en gulrot!

BSU er en kjempebra måte å spare på for oss som er under 34 år. Rentene er veldig gunstige, men det beste av alt er skattefradraget. For hver 1000 kroner du sparer kan du trekke fra 200 kr i skatt, og opp til 4000 kroner i året!
Det er mye lettere å få lån hvis man har BSU, og i de fleste bankene får man også veldig gunstige rentebetingelser!
Da vi kjøpte hus hadde vi bare 5000kr på BSU, men bare det at vi hadde en BSU konto gjorde at vi fikk ungdomslån med bankens beste rente!
Vi setter også inn det vi ikke bruker av studielånet på BSU konto. Rentene på studielånet begynner ikke å løpe før man slutter å studere, rentene på et studielån er like eller lavere enn et boliglån og man får skattefradraget på det man setter inn på BSU ( man får nesten betalt for å bruke studielånet)!

Buffer


Dette er noe vi ikke har hatt til nå, delvis fordi vi ikke har hatt så høy inntekt, og delvis fordi vi har hatt et studielån å ta av. Nå bruker vi hele studielånet, og bør begynne å spare opp.
En buffer er ment som en reserveløsning hvis noe uforutsett dukker opp. Det kan være at bilen må repareres, vaskemaskinen ryker eller andre ting man ikke har kontroll over og som man ikke kan forutse og ta med i et budsjett. Bufferen bør ligge på mellom 5000-10 000 kroner.
Det er surt å måtte bruke penger som er spart opp til for eksempel en ferietur når radiatoren på bilen ryker og man er avhengig av å ha bil!


Sløsekonto


Dette er noe meg og Øystein nettop opprettet. Vi har en konto hver som den andre ikke har tilgang til. Hver måned overføres det en fast sum til disse kontoene og disse pengene kan vi bruke på akkurat det vi har lyst til. Om vi vil spare de eller bruke de er helt opp til oss. Tanken er at disse pengene ikke skal gå til ting vi trenger, men ting vi bare har lyst på og som vi kan unne oss, rett og slett litt sløsing!


Å tenke/være økonomisk


Mange har lurt på hvordan vi får råd til å dra på alle disse ferieturerene i løpet av et år, svaret ligger i å få mest mulig ut av de pengene man har!
Her en noen ting vi gjør for å få pengene til å vare lenger:

Jeg planlegger middager for en hel uke og prøver å handle en gang hver uke. Jeg har også en liste der jeg skriver opp mat vi har i fryseren slik at dette blir brukt og vi ikke kjøper ting vi allerede har!
Jeg ser alltid på kiloprisen på det jeg kjøper, det er ikke kjempestor forskjell på spaghetti, så da kjøper jeg alltid den billigste! Jeg følger også med på tilbud, men lar meg ikke lure så jeg kjøper ting vi egentlig ikke trenger!
Veldig mange butikker har begynt å prise ned varer som ikke har så god holdbarhetsdato. På butikken vi handler på har de en fast plass de legger kjøttprodukter som er nedpriset, her sjekker jeg alltid etter varer vi bruker. Vi har hatt mange gode og billige biffmiddager på grunn av dette!
Vi handler alltid klær når vi er på ferie og når det er salg. Klær er jo ganske billig i norge også, men det er hakket billigere i utlandet, og spesielt i Thailand! Øystein kjøper alltid med seg en drøss med t-skjorter og shortser og vi har fått sydd dresser og kjoler til bryllup som vi i Norge måtte betalt mangedobbelt for!

Vi som kjøper kattemat hos dyrlegen sparer en del på å kjøpe 10kilos sekk.

Et kjempegodt tips for å spare penger er å fylle bensin/diesel på søndager, for prisen per liter er minst 1 krone lavere på søndager enn resten av uken!

Vi sorterer også plastik og glass/metall. Dette begynte jeg med for å bli mer miljøvennlig, men så fikk vi en kjempebonus, vi tømmer søppeldunkene mye sjeldnere enn før. Vi har fremdeles ikke tømt søppeldunkene siden romjulen og det er plass til en del poser til.

Er du student er det litt penger å hente her også. Nextgentel har egne studenpriser på bredbånd, hos Tryg får du mye billigere forsikring hvis du er medlem i Utdanningsforbundet. Øystein selger og kjøper brukte skolebøker på ibok.

Vi følger med på mobilabonnementene og ser om det kan lønne seg å bytte. Øystein har nå Chess abonnement og betaler 199kr i måneden for fri bruk. Vi har også benyttet oss av chess tirsdag 2 for 1 på kino!

Vi tegnet 1 års abonnement på treningsstudio og sparte noen hundre kroner der.

Vi har Coop kort! Vi handler nesten bare på coop, og fyller bensin på esso der vi får 30 øre/L i medlemsutbytte. Dette utgjør ca 1000kr i året. I tillegg har vi benyttet oss av en del coop hotelltilbud, 1500 kroner helgen med frokost! Vi har trumf kort også, men har ikke hentet ut medlemsutbytte enda da vi ikke handler så mye på butikker som samarbeider med trumf.

Jeg handler all hud -hårpleie og sminke på nettet. Feelunique og Strawberrynet har de fleste merker og veldig gode priser! Cheapsmells selger veldig billig parfyme. De to første sender varen gratis og betaler tilbake toll og mva hvis varen koster over 200 kroner.

Reise


Her kan man spare masse penger!
Ved å bestille en ferietur selv, og ikke gjennom et reisebyrå kan man spare tusener av kroner. Turen vi skal på i sommer til Kroatia koster oss ca 10 000 kroner med fly, leilighet og leiebil i 15 dager. Skulle vi bestilt med et reisebyrå måtte vi ut med minst det dobbelte!

Hvis man er fleksibel på når man kan reise kan man finne kjempe billige restplasser! Vi gjorde dette første gang da vi skulle på bryllupsreise og fikk 1 uke i Egypt til 4000 kroner for 2 personer inklusiv fly og hotell. Vi gjorde dette igjen da vi reiste til Thailand i 2008, og fikk 2 uker med fly og hotell for 11 000 kroner for 2 personer! Jeg har funnet flybiletter til Karibien for 3000kr per person fra London, grunnen til at vi ikke dro var studiene til Øystein.

Et annet tips er å bestemme hvor man skal dra etter prisen på flybilettene. Dette har vi gjort på alle storbyturene våre, Krakow, Riga, Paris og Gdansk. Vi har også dratt på disse turene i månedene før jul slik at vi har handlet en del julegaver og spart penger på det også!

Husbytte er en kjempefin måte å få en billig ferietur på. Jeg har vært med mine foreldre til England, Tyskland og Marokko på husbyttetur og har bare positive opplevelser med det! Man slipper jo å betale for hotell eller leilighet, og kan da bruke mer penger på flybilletter som igjen gir mange flere muligheter til hvor man kan dra! 

Tror jeg må lage et eget innlegg med reisetips, for det er mye mer å fortelle!








5 kommentarer:

  1. You smartass! Mange lure ting her:-)

    Klem- Marte

    SvarSlett
  2. Thank you anonyme Marte!
    Vi har hvertfall dratt nytte av dette selv!
    Håper andre også kan det!

    Klem tilbake!

    SvarSlett
  3. Trenger du et lån for å finansiere prosjektet ditt eller utvide virksomheten din?
    Vi er investorer som gir ut lån på 1,9% rente, hvis interessert vennligst send oss din prosjektplan via e-post til: alas_loanfirm@outlook.com eller whatsapp-+1 (859-594-2902)

    SvarSlett
  4. Хувь хүмүүсийн хооронд зээл олгох санал Имэйл: carolinelina90@gmail.com

    Надад 5000 доллараас эхлээд энэ зээлийг авахыг хүсч буй аливаа хүнд богино болон урт хугацааны зээл авахад зарцуулагдах хөрөнгө бий. Би хувь хүнийхээ хувьд хээл хахуулийн хуулийг зөрчихийг хүсэхгүй байгаа учраас зээлсэн мөнгөнөөсөө хамаарч жилийн 3 хувийн хүү. Зээлийн мөнгөнөөс хамаарч 3 жил, дээд тал нь 25 жил төлж болно. сарын төлбөрийг харах нь танаас хамаарна.

    * Оршин суух зөвшөөрөлтэй гадаадын иргэдэд зориулсан хувийн зээл Л
    * Хил дамнасан зорчигчдод зориулсан хувийн зээл (G зөвшөөрөл)
    * Оршин суух зөвшөөрөлтэй гадаадын иргэдэд зориулсан хувийн зээл Б
    * Хувийн зээл нь таны оршин суух зөвшөөрлөөс хамаарна
    * Орон нутгийн удирдлагуудад зориулсан зээл,
    * Нийтийн хуулийн дагуу бусад хуулийн этгээдэд зориулсан зээл,
    * Ашгийн бус хувийн хуулийн байгууллагад зориулсан зээл,
    * Төрийн үйлчилгээний менежментийг хариуцах хувийн хуулийн этгээдэд зориулсан зээл,
    * Хамтын ашиг сонирхлын хоршоодын нийгэмлэгүүдэд зориулсан зээл.

    Би зөвхөн өрийг баталгаажуулсан гар бичмэл, мөн зарим баримт бичгийг өгөхийг хүсч байна.

    Таныг банкинд ажиллахыг хориглосон бөгөөд та банкуудыг дэмжихгүй байна, эсвэл танд төсөл байгаа тул санхүүжилт, муу зээл эсвэл төлбөрөө төлөх мөнгө, компаниудад хөрөнгө оруулах мөнгө хэрэгтэй.
    Тиймээс хэрэв танд зээл хэрэгтэй бол миний нөхцлийн талаар дэлгэрэнгүй мэдээлэл авахыг хүсвэл надтай холбоо барина уу.
    Надтай шууд холбогдоно уу:

    Имэйл: carolinelina90@gmail.com

    Жич: ноцтой бус хүмүүс түдгэлзэнэ

    SvarSlett
  5. HAKA INVESTORIKS

    Tere härra ja proua Kristuses!!! Jumal õnnistagu sind
    Oleme kristlik organisatsioon koos teiste Euroopa riikidega kogukondade teenuste parandamiseks ja tugevdamiseks; rahastada kasulikke solidaarsuse eesmärke 112 riigis, sealhulgas teie riik on selle projekti osa. Programm on suunatud kõigi kategooriate haavatavatele inimestele, projektijuhtidele: toiduainete insenerid, käsitöölised, õppejuhid, ilu- ja valmisrõivad - restoranid - aianduskeskus - lemmikloomapood - tervishoiutöötajad, ettevõtja juht, parlamendiliige, kasvatajad, minister , lastehoid, vallavolikogu liikmed jne... Ja sel aastal antakse auhindu piiratud arvule. Vastavalt selle organisatsiooni juhistele koostöös Société Nord-Françaisega.

    Palun täitke projekti andmed:
    Nimisõnad: …………………
    Eesnimed: ……………
    Isikliku elukoha kodune aadress:………
    Sünniaeg ja sünnikoht :……………
    Linn: ……………
    Riik : ……………
    Postiindeks :…………
    Lauatelefon/mobiiltelefon: ………… /………
    Amet: …………
    kui palju solidaarsusfond:…………… €
    Investeerimisprojekt…………

    Teie faili koostamiseks vajame:
    - Teie isikutunnistus või pass või kehtiv sünnitunnistus
    - Väike ID-pilt.

    Proua Kathy Szeliga
    E-post: comiteaidesociale@gmail.com
    Südamlikult

    SvarSlett